Choď na obsah Choď na menu
 


Varenie domáceho piva

21. 5. 2010

Ako varíme pivo

 

 

Pivo vznikne tak, že zo sladu vyluhované cukry sa povaria s chmelom, kvasnice z týchto cukrov vytvoria alkohol a vykvasený nápoj potom ešte niekoľko týždňov zraje.

 

Zvládnuť tento proces doma nie je problém. To podstatné ukazujú obrázky, aj napriek tomu že celý proces je v podstate jednoduchý, ale vstupuje do neho rad faktorov, ktoré môžu výsledok pokaziť. Predovšetkým je treba zodpovedne dbať na čistotu.

 

 

Teória:

 

Slad, sušené albo granulované chmeľové šišky a pivovarské kvasnice nám v menšom množstve predajú (prípadne venujú) v každom pivovare. Dôležitá je kvalita vody -vhodná je dobrá studničná, nie veľmi tvrdá voda, ale je možné použiť aj kvalitnú vodu z verejnej vodovodnej siete. Slad si môžme dať našrotovať priamo v pivovare alebo ho pomelieme v kuchynskom mlynčenku - trvá to pochopiteľne dlhšie. Ďalej potrebujeme hrniec odpovedajúceho objemu, ďalšie väčšie nádoby na manipuláciu s medziproduktami, potravinársku hadicu na stáčanie, zdroj tepla (piecku, šporák), presný teplomer schopný merať do 100 °C a vhodný (nekovový) nástroj na miešanie (napr. veľká drevená varecha). Počas prípravy sladiny, pri tzv. rmutování je treba zvyšovať teplotu len mierne a pozorne strážiť. Hmotu miešame v pravideľných intervaloch, aby sa zo sladu uvoľnené cukry na dne hrnca nepripaľovali. Mláto odfiltrujeme cez husté (drôtené) sito, alebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usadeného. Mláto môžme ešte prepláchnuť vodou teplou 80 °C, ktorú potom pridáme do sladiny. Pri varení môžme pridať do sladiny na začiatku len polovicu chmeľu a zostatok až asi 15 minút pred ukončením varu. Čím viacej sladu použijeme k príprave sladiny a čím dlhšie trvá kvasenie mladiny, tým vyšší má pivo obsah alkoholu. V priebehu kvasenia klesnú kvasnice na dno, vykvasené mladé pivo potom z hrnca stáčame do uzavretých nádob, najlepšie pomocou hadičky. Počas zrania mladého piva v uzatvorených nádobách (sklenené fľaše s patentnou zátkou, plechové súdky, ale možno aj PET fľaše) klesnú zbytky kvasníc na dno - pivo se vyčíri a pred pitím ho už nie je treba filtrovať.

 

 

Postup výroby:

 

  1. K príprave piva sú potrebné tieto suroviny: slad, sušené chmeľové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda.

 

  1. Slad, čo sú usušené naklíčené zrná ječmeňa zbavené klíčkov, nahrubo pomelieme - získame tzv. šrot.

 

  1. Šrot nasypeme do hrnca (len nerez alebo smalt) s vodou. Voda se počas výroby vyparuje, dáme jej viacej: z 15 l vody zostane asi 10 l piva.

 

  1. Za pravideľného miešania zmes vody a sladu (hmotu) zvolna zahrejeme na 64 °C a 15 minút teplotu nezvyšujeme.

 

  1. Hmotu potom zahrejeme na 75 až 77 °C a túto teplotu udržujeme ďalšiu polhodinu. Potom odfiltrujeme vyluhovaný šrot - tzv. mláto.

 

  1. Získáme tak sladinu, do ktorej pridávame chmeľové šišky alebo chmeľové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dag šišiek alebo 1,2 dag granulí.

 

  1. Sladinu uvedieme do varu a varíme asi hodinu. Potom odfiltrujeme chmeľ a nádobu s takto vzniknutou mladinou necháme vychladnúť.

 

  1. V menšom množstve mladiny rozmiešame kvasnice (asi 1,5 dl kvasníc na 10 I piva) a vmiešame do zbytku mladiny.

 

  1. Mladinu necháme v tme a chlade (5 až 10 °C) kvasiť 7 až 10 dní. Na povrchu sa vytvorí hustá pena (deka).

 

  1. Vykvasené mladé pivo hadičkou stočíme do uzatvorených nádob a necháme v chlade (5 až 10 °C) a tme 3 až 4 týždňov dozrieť.

 

 

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

4.jpeg

5.jpeg

6.jpeg

7.jpeg

8.jpeg

9.jpeg

10.jpeg

11.jpeg

12.jpeg

13.jpeg

14.jpeg

15.jpeg

16.jpeg

17.jpeg

18.jpeg

19.jpeg