Choď na obsah Choď na menu
 


Niekoľko postrehov z 2. SHS 2010

7. 6. 2010
Niekoľko postrehov z 2. SHS 2010


Minulý týždeň, 28. mája som sa zúčastnil (aj ako súťažiaci, aj ako člen organizačného vyboru za Kalt Bier klub) druhého ročníka medzinárodnej súťaže domácich varičov piva - homebrevárov - Slovak Homebrewing Star 2010 poriadaného v Rožňave.
 
Miesto: Letná záhradka reštaurácie pivovaru Kaltenecker, Rožňava
Tentoraz organizátori presunuli celé dianie súťaže do priestorov krytej záhradky reštauračného pivovaru Kaltenecker, čo napomohlo jednak k zlepšeniu bezbariérovému prístupu vzoriek pív k degustátorom (v minulom ročníku bola degustačná miestnosť na poschodí v salóniku), či väčších priestorov (v salóniku by už bolo tesno :) ). Časovo náročná súťaž sa začala pred 10:30 a skončila niečo pred 19:30, kedy boli udelené aj ocenenia v jednotlivých kategóriách.

Druhého ročníka sa zúčastnilo 36 homebrewárov oproti 24 (SHS 2009), čo je 50%-ný nárast, ktorí predstavili celkovo 119 svojich pív (64 v SHS 2009), skoro 86%-ný nárast. Tak ako v prvom ročníku, aj v tomto bol vysoký počet poľských domácich varičov piva, hlavne v kategóriaách pív zo základných surovín. Rozšíril sa aj rad slovenských varičov, škoda však, že sa súťaže nezúčastnili slovenskí variči z prvého ročníka, resp. ostatní, ktorých na Slovensku postupne pribúda.
 
Aj keď počítanie výsledkov bolo presné a kontrolované, predsa len ručné sčítanie by som nechal na základnú školu :) (to je moja sebakritika! :( ), budúci ročník už musí byť "zelektronizovaný". Ako inšpiráciu nám ukázali poľskí účastníci podujatia, Jacek Michna a Ziemowit Fałat , priebežne informovali cez net svojich priaznivcov na stránke browamator tak povediac on-line, nie len údajmi, ale aj fotografiami.
 
Prekvapenia 2. ročníka SHS 2010 - Homebrewári:
Na tomto ročníku sa objavilo viac nových tvárí, niektorých som mal česť spoznať osobne.
 
Skaličané
Veľkým pozitívným prekvapením bola účasť pätice nadšencov zo Skalice združených pod hlavičkou Vintoperk, presnejšie Skalický domáci minipivovar Vintoperk. Ich pojatie spôsobu svojej prezentácie by som charakterizoval ako cielený marketing: absolútna príprava, všetci vo "firemných" tričkách a šiltovkách, osobné vizitky, prezentácia aj s predstavením svojej produkcie, histórie, vzniku ich minipivovaru, ... paráda.
 
Táto partička piatich nadšencov sa mi fakt páčila, ukázali, že aj na Slovensku sa dá, ak sa chce, vytvoriť v podmienkách homebrewingu kvalita. Varia zatiaľ dve pivká, svetlé a tmavé Skalické pivo Vintoperk 13 st. Držím im palce! a dúfam, že sa časom prepracujú k oficiálnemu minipivovaru. Dokonca majú už aj svoju web stránku. Škoda len, že sa ich pivká neumiestnili na bodovaných miestach, ale aj tak im verím, že v budúcnosti poriadne prevetrajú homebrewársku pivnú scénu na Slovensku.

 
Z homebrewingu k minipivovaru
Ďaľším prekvapením, ale trošku iným, sú chlapi (osobne prítomní na 2. ročníku SHS 2010, krajšie polovičky nechali doma, pokiaľ viem pri varení im výdatne pomáhajú) zo Svitu, z minipivovaru Buntavar.
 
Náhodou som na nich "narazil" na internete (ich web stránka je ešte v tvorbe). Svoje pivo začali variť niekedy v roku 2009 (presnejšie 17.6.2009 - prvá várka), zo začiatku z koncentrátov, sladových výťažkov a potom aj zo základných surovín. Ich špecialitou je pšeničné nefiltrované pivo.
 
Minipivovar Buntavar už finišuje k oficiálnemu prevádzkovaniu, potrebné sú už len stavebné úpravy a namontovanie technológie. Samozrejme, najviac času okrem hľadania čo najvhodnejšej receptúry svojho piva, strávili na úradoch, tak im držme palce a niekedy v lete sa dúfam budeme môcť napiť ich skvelého piva Buntavar Originál typu weizen priamo vo Svite.
 
Diabolsky dobré pivo z Halíča
Parádne pivá predstavil aj Marek Molnár z Halíča, dokonca za Halíčskeho Diabla získal v 4. kategórii - Strieborný diplom. "Objavil" ho Ing. Janko Pokrievka na minuloročných pivných slávnostiach v Halíči, kde klub zberateľov pivovarských suvenírov Porter Club Martin mal svoju expozíciu. Dúfam, že sa niekedy stretneme.
 
Sládok varí pivo
Aj keď som nemal možnosť v tomto ročníku (v prvom áno) ochutnať pivá z pivovaru Na Vŕšku, ktoré varí Jozef Sládok, nemôžem ich nespomenúť z dvoch dôvodov.
Po prvé, sú z môjho pohľadu varené absolútne neštandardne, teda na upresnenie, J. Sládok ich varí zo základných surovín s pridaním rôzných bilín, korenín,... možno nejako podobne sa varili pred pár storočiami, podľa mňa sú autentické, jedinečné, prislúchajúce k svojmu regiónu, na nič sa "nehrajú", sú drsné, kyslé, horké, voňavé, vždy majú svoj charakter, takto si ich pamätám z prvého ročníka SHS.
Po druhé, charakter designu je prepracovaný, jemný, prírodný, ladenie farieb a použitý materiál ma očaril, proste sa mi páčil. Veď v ankete o Harmonický dizajn obsadil v prvej päťke dva miesta, tretie - čiernô, piate miesto - drsnô.
Držím mu palce, hlavne aby sa mu jeho zámer variť pivo profesionálne, splnil.
 
Košičaňe :)
Vobec som okrem JUDr. Adriana Posthu a Ing. Rasťa Šmucera nevedel, že Košice sú vlastne Mekkou slovenského homebrevingu :). Vysvetlím. Adrian svoje pivká varí už od roku 2003 a Rasťo od roku 2008. Ich domácky varené pivká (zatiaľ len z koncentrátov) som už mal možnosť viac krát koštovať, robia ich stabilne dobré, veď aj výsledky z oboch ročníkov domácich varičov piva tomu zodpovedajú, či ohlasy pri degustáciách v Kalt bier klube, resp. ocenenia od konzumentov. Nuž mal som od koho brať rady :), teraz sa im to vypomstilo :), do posledných chvíľ som ich nechával v neistote, nebol som totiž veľmi spokojný s mojimi pivami, ale presvedčil ma Bc. Laco Kovács, nech to skúsim. Tak som to urobil.
Nuž, ale viac ma prekvapilo to, že v Košiciach je viacero domácich varičov piva, teda aspoň ďaľší dvaja - pán Štefan Greguš (koncentráty) a Ing. Marián Zorkovský (základné suroviny).
Tak, teda konštatujem ešte raz, Košice sú Mekkou slovenského homebrewingu, alebo sa mýlim?, opravte ma, budem len rád.
 
Stretnutia a poďakovanie
2. ročník SHS 2010 bol pre mňa príležitosťou na stretnutia, po kratšej, či dlhšej dobe s priateľmi, či známymi. V pohodovej atmosfére sme si pri pivku podebatovali o varení piva v domácich podmienkách, či zámeroch do budúcnosti. Musím oceniť neutíchajúcu energiu, ktorú vydáva pri organizovaní podujatí s pivnou tématikou Ing. Janko Pokrievka, organizačné schopnosti, presvedčenie a invenciu Bc. Laca Kovácsa, rozvážnosť a odbornosť Ing. Miloša Nutila, nezištnú všestrannú pomoc Ing. Rasťa Šmucera, presnosť a cit pre fair-play všetkých členov (bolo ich spolu 23) degustačných komisií (niektorí ohodnotili až 60 vzoriek, Rasťo, pozor, pozor :))) a ochotu všetkých zainteresovaných pomôcť hladkému priebehu celej súťaže. Ďakujem im.
 
Štartovné
Z kuloárov počas diskusií som zachytil aj názor, že niektorí homebrewári majú zato, že "štartovné" v sume 10€ (1 - 3 súťažné pivá), resp. 20€ (4 a viac) je vysoká suma a z tohto dôvodu sa súťaže nezúčastnili. Podľa mňa je to veľká škoda. Iste, nie je to práve najmenšia suma, ale z pohľadu organizátora však nepokrýva všetky vynaložené náklady spojené s organizovaním (podrobnosti môžem tlmočiť v diskusii) tak jedinečnej akcie, akou SHS na Slovensku bezo sporu je. Prezentácia svojho piva na tomto zápolení (zatiaľ na Slovensku jedinom) domácich varičov piva by mala byť pre nich prestížou, ukážkou, porovnaním čo dokážu a nie vyhováraním sa na poplatok. Nakoniec, prihlásenie do súťaže bolo dobrovoľné (podmienky jasné a dostatočne spropagované) a tí, ktorí sa jej nezúčastnili nemajú podľa mňa právo na kritiku, tým odkazujem: nefrflite, neplačte nad sebou!, ukážte čo viete! a prihláste sa do budúceho ročníka.
 
Kategórie
Jedným z podnetov prítomných súťažiacich (napokon aj organizačný výbor sa na tom po súťaži zhodol) vyvstala potreba rozšírenia počtu kategórií, hlavne v kategóriách pív varených zo základných surovín. Ja osobne mám predstavu o vytvorení dvoch, troch nových kategórií (prosím aj o váš názor, aké by to mali byť, môžte ich adresovať na e-mail poriadateľa súťaže - pivovaru Kaltenecker
 pivovar.kaltenecker@gmail.com , SAHP prezident@sahp.sk , moju pebox@azet.sk, či vyjadriť sa v diskusii, ďakujem).
 
Nuž, nakoniec moje zhodnotenie 2. ročníka Slovak Homebrewing Star 2010, bol to vydarený ročník, má stúpajúcu kvalitu a predpoklady na rast aj počtu súťažiacich, aj kvality.
 
Daj boh šťastia!
 
Už sa teším na 3. ročník Slovak Homebrewing Star, súťaže domácich varičov piva, dúfam, že sa stretneme priateľia, ešte vo väčšom množstve.


4.6.2010 08:10 | Peter Bognár 

 

www.kamnapivo.sk/webtron/niekolko-postrehov-z-2-shs-2010.html

 

FOTO:

picasaweb.google.com/vintoperk/SLOVAKHOMEBREWINGSTAR2010Roznava#