Choď na obsah Choď na menu
 


Utopence VINTOPERK

25. 5. 2011

 

Utopence VINTOPERK

 

 

Utopenec je obľúbený český pokrm studenej kuchyne, často podávaný v krčmách k pivu: špekáčky s cibuľou v sladkokyslom náleve.

 

Špekáčky sú olúpané a rozkrojené na menšie časti, cibuľa nakrájaná na plátky. Nálev sa varí z vody, octu, soli, cukru a korenia (čierneho, nového korenia). Po vychladnutí sa ním zalejú špekáčky s cibuľou, napchaté najčastejšie do päťlitrového zaváracieho pohára, a nechajú sa stáť minimálne týždeň, lepšie dva, v chlade. Podávajú sa s chlebom.

 

Základný recept má niekoľko variácií: V niektorých verziách sa dáva aj iná zelenina (pálivá paprika, uhorky, kapusta), ďalšie dochucovadlá do nálevu (horčica, kečup, worcesterová alebo sójová omáčka), existujú aj „rychli utopenci“ so skrátenou dobou naloženia.

 

A predstavte si, tento pokrm má dokonca svojho vynálezcu. Je ním údajne krčmár a mlynár Šamánek z Berounska v Čechách. Ten vraj začal už pred sto rokmi “špekáčky“ konzervovať do kyslého nálevu. A nezostal len u toho, časom pridal aj cibuľu a ďalšie prísady. Nečudo, že sa jeho krčma stala vyhlásenou. Ale napriek tomu, že by si za svoj čin zaslúžil svätožiaru, skončil zle – utopil sa zrejme pri oprave mlýnskeho kolesa. Česi sú majstrami (o. i ;-) čierneho humoru, a tak začali jeho špecialite hovoriť “utopenec”.

 

Obrázok


 

V období vstupu Českej republiky do EÚ sa v médiách objavovali správy, že jej hygienické predpisy určujúce rýchlosť spotreby pripravených jedál v hostincoch, znemožnia okrem iného aj predaj utopencov, tie však boli z oficiálnych miest poprené.

 

Táto kulinárska špecialita je vrcholom takmer každého pivného stretnutia, má svoje festivaly a súťaže, kde sa tvorcovia priam predháňajú v ingredienciách, ktoré medzi údeninu vložia.

 

 

A vy posúďte, či by sme s receptom nášho hlavného Sládka na takejto súťaži uspeli?

 

 

Utopence Vintoperk

  

0,5 l octu

0,5l vody

2 čajové lyž. soli

20 ks čierne korenie celé

4 ks bobkový list

2 velké lyžice cukru

3 ks feferonky alebo čili papričky

1,5 kg cibule

6 stručkov cesnaku

sterilizované uhorky

2 kg špekáčky (z LIDLU vraj su momentálne v Skalici najlepšie)

 

Špekáčky ošúpeme, rozkrojíme na polovicu, môžeme popichať vidličkou aby sa lepšie naložili.

Cibuľu a cesnak nakrájame na kolieska, uhorky môžeme nakrájať na pozdĺž

Do 4 l pohára ukladame po vrstvách cibuľu, cesnak, uhorky, feferonky, špekáčky.

Keď naplníme pohár zalejeme teplým vývarom a necháme odstáť cca týždeň.

Do vody dáme ocot, soľ, cukor, korenie, bobkový list, prevaríme a teplým nálevom zalejeme navrstvené špekáčky.

 

 

picasaweb.google.com/vintoperk/UtopenceVINTOPERK

 

 

Obrázok


 

Však je na pohár, v ktorom tých päť – sedem dní čakajú na svoj okamžik dozretia, krásny pohľad: úhľadne nakrájané špekáčiky, kolieska cibule a tá vôňa octového nálevu s korením…hmmm…

 

My sa však s naším receptom na žiadnu súťaž nechystáme, v našom pivovare už dávno vyhrali a budeme veľmi radi, ak si na nich naozaj pochutnáte, či už pri našom pivečku, alebo u vás doma.

 

DOBRÚ CHUŤ!

 

Obrázok